Soet Verlanghe
Laat je niet misleiden door de naam “Soet Verlanghe”! In de 17e eeuw stond “Soet” voor “Vriendelijk” of “Aangenaam”. En dat is precies wat je in je glas vindt! De frisse, vriendelijke smaak door de combinatie van boekweit, vlierbloesem, koriander en curaçao, brengt je terug naar het beroemde schilderij van Rembrandt, waarin de Verloren Zoon het glas heft in de Herberg. Zelfs de verre rooksmaak draagt bij aan het “Soete” karakter van dit bier. Aangenaam om kennis te maken!
Achtergrond van het Bier
CRAFT heeft in 2022 een campagne gelanceerd waarbij een zoektocht wordt gedaan naar het bier dat op het schilderij ‘De Verloren Zoon in een Herberg’ van Rembrandt staat.
Naast enkele craftbrouwers die een poging hebben gewaagd zijn er ook een aantal StiBON groepen die er mee aan de gang zijn gegaan. Meer informatie is hier ook te vinden.
Het idee is een historisch bier een moderne twist te geven. Dit is op meerdere manieren doorgevoerd. Gebrouwen in een moderne brouwerij met oog voor de toekomst. Bij het recept is rekening gehouden met zowel het historische concept als moderne wensen en mogelijkheden. En ook het etiket is langs hedendaagse facetten gegaan. Met de beschrijving en naamgeving zijn we langs ChatGPT gegaan. De moderne versie van het schilderij is ook met AI gemaakt en moderne technologie heeft u waarschijnlijk ook hierheen geleid.
Gulpener Bierbrouwerij
Voor het brouwen van het bier konden we op 6 februari bij de Gulpener Bierbrouwerij terecht. Het was al te merken overal dat carnaval in aantocht was, gelukkig waren we te vroeg.
Gulpener is een bekende kleine brouwerij in, je verwacht het niet, Gulpen. Ze werken daar volgens het 25 miles concept waarbij alle ingrediënten hun oorsprong hebben binnen een straal van 40km (25 mijl) van de brouwerij.
Voor kleine projecten, zoals ons StiBON bier hebben ze er ook een microbrouwerij voor kleine batches een experimenten. Deze staat in het brouwlokaal en is dus te bezichtigen onder het genot van een lokaal drankje en hapje.
StiBON
StiBON is een opleiding waarbij iedereen zijn kennis van de theorie en praktijk achter bier kan vergroten. Het is in 2009 opgericht en ondertussen een goed gewaardeerde opleiding.
Iedereen kan deelnemen, afhankelijk van achtergrond, interesse, kennis en ervaring. Je kan er meer kennis vergaren tot zelfs doorgaan tot erkend internationaal biersommelier.
De Groep
De groep achter dit bier volgt het tweede niveau van StiBON waarin diep ingegaan wordt op de theorie en praktijk.
De groep bestaat uit alleen maar enthousiastelingen uit verschillende hoeken. Er zijn deelnemers uit de horeca, slijterijen, thuisbrouwers, marketing, chemie en historici.
Muziek
Sweet Dreams – Eurythmics
Serveer-suggestie
Een mooi gedekte tafel met goede vrienden onder de kersenbloesem met voor iedereen een halve liter glas.
Uitje
Een kano tochtje over de Kromme Rijn.
Feestdag
Rokjesdag
Lunch
heerlijk broodje Zachte brie
Diner
- Zachte kaas of zoet gemarineerde kip
- Rood vlees, bijv. rundertartaar